Jurnalul Român de Psihoterapie Integrativă

Eficiența terapiei de familiei și cuplu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

eficienta terapiei de cuplu

Eficiența terapiei de familiei și cuplu ca element major în decizia clinică a practicianului
György GÁSPÁR, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ de familie şi cuplu; Institutul Român de Psihoterapie Integrativă; Centrul de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Copii.

ABSTRACT: Acest articol reprezintă un cadru de referinţă pentru argumentarea importanţei şi a utilităţii psihoterapiei de familie şi cuplu ca procese de intervenţie psihoterapeutică validate şi susţinute ştiinţific. Scopul acestui articol este de a integra rezultatele ştiinţifice în practica clinică, pentru a introduce terapia de familie şi cuplu în rândul practicilor validate ştiinţific (evidence-based practice). Sunt analizate principalele studii şi cercetări care dovedesc eficacitatea psihoterapiei de familie şi cuplu (PFC), prezentând de asemenea şi programele majore care s-au dezvoltat din dorinţa de a asigura servicii de calitate la nivel de familie. Studiile de meta-analiză arată că programele de psihoterapie de familie şi cuplu sunt eficiente, acceptabile pentru clienţi şi eficienţa cost-benefici justifică încrederea şi aplicabilitatea acestora în practica curentă subliniind de asemenea şi importanţa dezvoltării continue a cercetărilor din domeniu.  

Cuvinte cheie: terapie de familie, terapie de cuplu, dovezi valitate ştiinţific, tratamete dovedite ştiinţific, forme de intervenţie testate empiric.

Citit 1535 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 14:28

Dacă faci o greșeală, recunoaște-o. Orice încercare de a o ascunde se va întoarce în cele din urmă împotriva ta. La un moment dat pacientul va simți că nu ești sincer și actul terapeutic va suferi. Mai mult, admiterea deschisă a greșelii este un model bun pentru pacienți și un semn în plus al importanței care o au pentru tine.

Irvin D.Yalom, M.D. Darul Psihoterapiei