Jurnalul Român de Psihoterapie Integrativă

Cu ce se “mănâncă” anorexia ?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu ce se “mănâncă” anorexia ?
Termenul anorexie își are originea în greaca veche: an (αν- sau α -lipsa de, )și órexis (óρεξις) = dor, poftă, apetit . http://fr.wikipedia.org/wiki/Anorexie
Ce este anorexia? Într-o societate care promovează imaginea, este aproape  imposibil ca astfel de deviații să nu apară. Mai mult, persoanele care reușesc să se abțină de la a mânca sunt considerate persoane cu voință puternică și sunt admirate.
Nu cred că am complimentat pe cineva pentru că mănâncă sănătos … în schimb, în momentul în care cineva reușește să câștige bătălia împotriva cântarului, este demn de admirația noastră. Astfel, convingerea persoanelor care prezintă elemente de anorexie nervoasă este „dacă reușesc să îmi suprime o nevoie fiziologică, pot reuși în tot ceea ce îmi propun”. Cu toate acestea, mergând pe ideea “you can never be too rich or too thin”, aceste persoane au mari şanse să nu își vadă niciodată scopul împlinit, trăind în permanență cu impresia că nu pot reuși.

citește tot articolul

Citit 3717 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 22:39

Dacă faci o greșeală, recunoaște-o. Orice încercare de a o ascunde se va întoarce în cele din urmă împotriva ta. La un moment dat pacientul va simți că nu ești sincer și actul terapeutic va suferi. Mai mult, admiterea deschisă a greșelii este un model bun pentru pacienți și un semn în plus al importanței care o au pentru tine.

Irvin D.Yalom, M.D. Darul Psihoterapiei