Jurnalul Român de Psihoterapie Integrativă

Dezastrul natural Medeira

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

confruntarea cu calamitatea

Dezastrul natural Medeira: grup de intervenţie pentru a ajuta oamenii să depăşească durerea şi să vadă schimbarea ca pe un proces de provocare
Susana Monteiro și Filipa Alves*
*CeFIPsi: Centro de Formação e Investigação em Psicologia (Portugal)

ABSTRACT: Ploile torenţiale au lovit insula portugheză pe 20 februarie. Mai mult de 40 de oameni au murit, mai multe persoane au fost rănite şi mai mult de 600 și-au pierdut casele în inundaţii şi alunecări de teren, după furtuna violentă. Cáritas-ul local al Funchal a început intervenţa de ajutor în Madeira îndeplinind nevoile individuale de bază (de aprovizionare cu alimente, apă, adăpost ...). Cáritas a solicitat CeFIPsi suport emoţional şi psihologic pentru cei afectați de calamitate. O echipă de 5 psihologi de la CeFIPsi a lucrat cu mai mult de 1 050 de copii de la 5 şcoli şi mai mult de 20 de familii într-una din cele mai afectate locații pentru a-i ajuta să facă față emoţiilor şi gândurilor negative cauzate de eveniment. Am instruit peste 200 de profesionişti (psihologi și profesori de la grădiniţă până la liceu), astfel încât aceștia să poată știi cum să abordeze, cu elevii lor, tema dezastrelor naturale, precum şi a consecinţele lor, fără a provoca suferinţe suplimentare și stres.

Cuvinte cheie: dezastre naturale, suport emoţional, suport psihologic, schimbarea ca provocare.

 

Citit 6686 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 14:24

Dacă faci o greșeală, recunoaște-o. Orice încercare de a o ascunde se va întoarce în cele din urmă împotriva ta. La un moment dat pacientul va simți că nu ești sincer și actul terapeutic va suferi. Mai mult, admiterea deschisă a greșelii este un model bun pentru pacienți și un semn în plus al importanței care o au pentru tine.

Irvin D.Yalom, M.D. Darul Psihoterapiei