Jurnalul Român de Psihoterapie Integrativă

Marea umbră a lui Emil Kraepelin sau ce este în neregulă cu toate aceste nereguli ?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

marea umbra

Marea umbră a lui Emil Kraepelin sau ce este în neregulă cu toate aceste nereguli ?
Michael RANDOLPH - Vice-Preşedinte al Asociaţiei Europene de Psihoterapie Integrativă (EAIP);
Formator in psihoterapie integrativă in Anglia, Franţa, Polonia, România.

ABSTRACT: În ultimii 30 de ani, psihiatria s-a confruntat cu două paradigme de bază diferite. Unul, tradiţional medical, conceput de către Emil Kraepelin la începutul secolului al XIX-lea, care în esenţă recapitulează medicina nosografică standard. O altă paradigmă susţinută de mulţi psihologi, clinicieni şi cercetători, este bazată pe un cadru de referinţă mult mai mare şi consideră că factorii endogeni şi de mediu sunt interconectaţi. Inflaţia masivă în diagnosticarea psihiatrică din SUA în ultimii 15 ani este denunţată de către specialişti în trei cărţi publicate recent. Marcia Angell, profesor de psihiatrie la Harvard sintetizează aceste critici şi concluzionează că inflaţia ştiinţifică de bază pentru diagnosticare este inexistentă şi că rezultatul este, în principal confuzie, suferinţă secundară şi cheltuieli mari. Psihoterapia, în special psihoterapia integrativă se compară în acest context şi este considerată a fi un element important în redresarea tehnologieidin ce în ce mai dezastruoasă din domeniul cercetărilor medicale şi a tratamentului.

Cuvinte cheie: Kraepelin, manifest, patologie, cercetare statistică, endogen, mediu, inflaţia de diagnostic, fals-pozitiv, psihoza infantilă, paradigme, psihoterapie integrativă, referinţe ale reponsabilităţii.

 

Citit 7903 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 14:33
Mai multe din această categorie: Dezastrul natural Medeira »

Dacă faci o greșeală, recunoaște-o. Orice încercare de a o ascunde se va întoarce în cele din urmă împotriva ta. La un moment dat pacientul va simți că nu ești sincer și actul terapeutic va suferi. Mai mult, admiterea deschisă a greșelii este un model bun pentru pacienți și un semn în plus al importanței care o au pentru tine.

Irvin D.Yalom, M.D. Darul Psihoterapiei