Jurnalul Român de Psihoterapie Integrativă

Analiza mecanismelor de apărare si strategii de coping

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

analiza mecanisme aparare

Analiza mecanismelor de apărare și strategii de coping la personalul medical al Secției de Terapie Intensivă
Spitalul Universitar Timișoara
Ruxandra RĂŞCANU, prof univ dr, Universitatea din Bucureşti
Mara PRICEPUTU, Institutul Român de Psihoterapie Integrativă
Dănuţ CRAŞOVAN, Ph. Drd., Universitatea din Bucureşti

ABSTRACT: Studiul de faţă este orientat spre analiza a mecanismelor de apărare şi strategiile de adaptare a personalului medical din secţiile de terapie intensivă medicală, Spitalul Universitar Timisoara, având ca obiectiv identificarea strategiilor de apărare psihice a medicilor si asistenţilor medicali care oferă îngrijire medicală pacienţii în stadii terminale .Studiul a fost efectuat pe 30 de participanţi, cu o experienţă de minimum un an în locul de muncă actual (secţiile de terapie intensivă). În cadrul studiului, următoarele instrumente psihologice au fost utilizate: DSQ-60 (acest instrument este în curs de validare pe populaţie românească) şi STAI.
Una dintre concluzii atrage atenţia asupra faptului că modalităţile de adaptare (strategii de coping şi mecanisme de apărare) utilizate cu preponderenţă de participanţii la prezentul studiu sunt cele reprezentate de strategiile de coping cu caracter adaptativ, în condiţiile existenţei unui nivel al cogniţiilor disfuncţionale ce permite funcţionarea normală, în acelaşi timp fiind raportat un nivel mediu de anxietate- stare şi trăsătură de către subiecţii investigaţi.
La final se subliniază că strategiile de suport specifice abordării integrative oferă un spaţiu de lucru amplu, iar tehnicile utilizate vor putea fi adaptate şi flexibilizate în funcţie de individualitatea persoanelor cât şi de complexul integrativ social din care acestea fac parte, ţinta ultimă fiind aceea de a obţine rezultate cognitive, comportamentale şi afective eficiente traduse ulterior prin manifestări armonioase acompaniate de o stare de bine (well-bewing) pentru fiecare persoană în parte.

Keywords: coping, defense mechanisms, medical personnel, intensive care wards.

Citit 1045 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 14:12

Dacă faci o greșeală, recunoaște-o. Orice încercare de a o ascunde se va întoarce în cele din urmă împotriva ta. La un moment dat pacientul va simți că nu ești sincer și actul terapeutic va suferi. Mai mult, admiterea deschisă a greșelii este un model bun pentru pacienți și un semn în plus al importanței care o au pentru tine.

Irvin D.Yalom, M.D. Darul Psihoterapiei