Jurnalul Român de Psihoterapie Integrativă

Influența subtipurilor stimei de sine în manifestarea agresivității la tineri

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

 stima de sine si agresivitatea

Influența subtipurilor stimei de sine în manifestarea agresivității la tineri
Autori: C. D. Marineanu (*), V. Marineanu (*) Afiliere: (*) Ministerul Apărării Naționale

REZUMAT: Cercetarea își propune evidențierea rolului subtipurilor autostimei (autostima explicită și autostima implicită) și a relațiilor dintre ele (congruență și discrepanță) în determinarea comportamentului agresiv, comportament ce poate fi mediat de stări de anxietate și/sau depresie.
Eșantionul investigat a cuprins un lot de 98 subiecţi de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 21 şi 35 de ani, cel puțin cu studii liceale, de profesie militari. Pentru măsurarea nivelului autostimei am utilizat două instrumente: unul bazat pe autoevaluare (scala Rosenberg), iar celălalt, bazat pe metoda măsurării indirecte (testul de asociere implicită- T.A.I.) care încearcă să surprindă aspectele mai puţin conştientizate ale autostimei. Pentru surprinderea tendințelor agresive și depresive am utilizat chestionarul de personalitate F.P.I., iar tendințele anxioase au fost identificate aplicând chestionarul de anxietate Cattell.
Rezultatele obținute în cadrul acestei cercetări, abordate prin prisma conceptului de stimă de sine și a combinațiilor dintre subtipurile ei au confirmat importanța lui în demersul de diagnostic și intervenție terapeutică a agresivității la tineri.

Cuvinte cheie: autostimă explicită, autostimă implicită, autostimă congruentă, autostimă discrepantă, agresivitate, depresie, anxietate.

Citit 1067 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 14:18

Dacă faci o greșeală, recunoaște-o. Orice încercare de a o ascunde se va întoarce în cele din urmă împotriva ta. La un moment dat pacientul va simți că nu ești sincer și actul terapeutic va suferi. Mai mult, admiterea deschisă a greșelii este un model bun pentru pacienți și un semn în plus al importanței care o au pentru tine.

Irvin D.Yalom, M.D. Darul Psihoterapiei